De Organisatie OlmenEs

Antroposofische zorginstelling voor volwassenen met een verstandelijke beperking

OlmenEs is een zelfstandige antroposofische zorginstelling  in het hart van Noord-Nederland, gericht op de zorg voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Het is een ‘platte organisatie’ met korte communicatielijnen. 

Onze mensen

Met een enthousiaste groep van ongeveer 285 medewerkers, diverse stagiaires, en vele vrijwilligers, biedt OlmenEs een thuis en een werkplek voor 140 bewoners en circa 10 dagwerkers.

De wettelijke eindverantwoordelijkheid voor de geboden zorg en de exploitatie van de instelling ligt bij directeur/bestuurder Marieke Weersink.

Er is een actieve Raad van Toezicht die bestaat uit: Enny van der Wiel (voorzitter), Anneloes van der Kam, Marike Lubbert, Ismay Kremers en Luit Takens. De RvT heeft de Toezichtvisie Raad van Toezicht Stichting OlmenEs opgesteld.

OlmenEs in het kort

Het initiatief tot de oprichting van OlmenEs is eind jaren tachtig genomen door een groep ouders en betrokkenen uit het noorden van Nederland. Zij wilden een woon- en werkgemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking, gebaseerd op de antroposofische mensvisie. Hun oog viel op een voormalig terrein van het sanatorium Beatrixoord aan de rand van Appelscha. Na t...

Een kijkje in onze geschiedenis

Het initiatief tot de oprichting van OlmenEs is eind jaren tachtig genomen door een groep ouders en betrokkenen uit het noorden van Nederland. Zij wilden een woon- en werkgemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking, gebaseerd op de antroposofische mensvisie. Hun oog viel op een voormalig terrein van het sanatorium Beatrixoord aan de rand van Appelscha. Na toestemming van het ministerie en een grondige voorbereiding werden in april 1994 de eerste bewoners gehuisvest in het tijdelijke gebouw De Es.

In de jaren daarna is OlmenEs in drie stappen tot wasdom gekomen en heeft zich ontplooid tot een ‘dorp in het bos’, met tien woonhuizen en ruim twintig werkplaatsen van uiteenlopende aard. In het dorp Appelscha worden twee woningen gehuurd voor bewoners die wat zelfstandiger kunnen zijn. De nieuwste woning op het terrein dateert van 2024. Tot de vele voorzieningen op het terrein behoren het multifunctionele gebouw De Tilia, waarvan de zaal op doordeweekse dagen wordt gebruikt voor een gezamenlijke dagopening Ook is een gebouw van het voormalige sanatorium verbouwd tot De Huiskamer, een soosruimte voor de bewoners.

Betrokkenheid van verwanten

Voor goede zorg is het van groot belang dat er een goede samenwerking is tussen de mensen die rond de bewoner staan.  OlmenEs nodigt verwanten en vertegenwoordigers regelmatig uit voor verwantenbijeenkomsten, zorgplanbesprekingen, jaarfeesten en voorstellingen.

Vertrouwenspersoon en klachtenbehandeling

OlmenEs kent een reglement klachtenbehandeling voor bewoners, verwanten en vertegenwoordigers voor de interne behandeling van klachten.

Medezeggenschap en inspraak

OlmenEs bevordert actieve medezeggenschap en inspraak van bewoners en hun vertegenwoordigers. Onze structuren voor medezeggenschap omvatten een Bewonersraad en een Vertegenwoordigersraad, die samenwerken om de belangen van onze gemeenschap te behartigen.

Samen werken

OlmenEs werkt nauw samen met zorgconsulenten van MEE, het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), en het Zorgkantoor Friesland voor de aanmelding van bewoners. We trekken beleidsmatig en uitvoerend op met antroposofische instellingen zoals Ilmarinen in Groningen.We zijn aangesloten bij:

Ons terrein wordt gedeeld met ZuidOostZorg, een instelling voor ouderen, wat ook tot samenwerking heeft geleid.